Haditemető

Az úzvölgyi hadisírokat mindig a csíkszentmártoniak gondozták, Csíkszentmárton önkormányzat már 2007-ben a közvagyonába foglalta az úzvölgyi haditemető területét, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében.

Ez egy első világháborús temető, ahova főként a 39-es kassai hadosztály katonáit temették, de német katonákat is, és itt nyugszanak a 10-es miskolci hadosztály elhunyt hősei is. A terület dokumentálva van, minden itt eltemetett katona neve felkerült a temető kerítésén levő márványtáblára. Később, néhány éve a második világháborús hősök emlékére épült a temető közepén levő emlékmű.

Ennek ellenére 2019 március 29-én a dormánfalvi tanács elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozata, közben pedig emlékművet emelt az elesett katonáknak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az úzvölgyi haditemetőben történtek ügyében már akkor lépett Gergely Andrással, Csíkszentmárton község polgármesterével együtt, amikor az emlékmű tervéről értesültek. A községvezető előzetes beadványt küldött a szomszéd megye kormánymegbízottjának (ugyanis a temető Csíkszentmárton közvagyonának része), ugyanakkor a megyei tanács elnöke kérte Andrei Jean-Adrian Hargita megyei prefektust, hogy lépjen fel az ügyben. Bákó Megye Tanácsához is fordult ezzel kapcsolatban, miszerint ne továbbítsák a dormánfalvi határozatot a kormánynak elfogadásra, amíg a vita nem rendeződik. Az elmúlt egy évben csendes megemlékezés, élőlánc és ökumenikus istentisztelet kívánta jelezni, hogy ragaszkodunk az úzvölgyi temetőnkhöz.

A temető ügye és a határvita azóta is zajlik, jelen honlap ezt kívánja részleteiben bemutatni az érdeklődőknek.