2510, 2019

Ne üljünk fel a provokációknak!

Közös levélben fordult Dormánfalva polgármesteréhez október 24-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere. Arra kérték a Bákó megyei város vezetőjét, hogy garantálja: nem lesznek rongálások a temetőben, biztosítják a sír a Románia hadseregének napjára, október 25-ére, az úzvölgyi temetőbe szervezett eseményen.

„Úzvölgye érzékeny témává vált nemcsak a magyar, hanem a román közösség számára is” – hívják fel a figyelmet a levél aláírói hangsúlyozva, hogy a provokáció egyik fél részéről sem kívánatos, sőt, rendkívül kártékony, a helyzet megoldása pedig csakis jogi úton, a megyehatár vitájának rendezésével lehetséges.
„Nem fogunk részt venni az eseményen, és arra kérünk mindenkit, hogy ne üljön fel a provokációknak, ne vegyen részt egy újabb konfliktus kialakulásában. A küzdelmet nem adjuk fel, jogi úton keressük igazunkat és a helyzet megoldását” – nyilatkozta Borboly Csaba a levél kapcsán.

Csíkszereda, 2019. október 25.

2608, 2019

Augusztus 26:

Az átirat az aug.26. ünnepségek megszervezését illetően a csendőrség és más rendfenntartó intézmények, polgármesterek fele ezen a linken olvasható.

2307, 2019

Július 23

Csíkszentmártoni Polgármestri Hivatalnak előzetes beadványa a Dormánfalvi Polgármestri Hivatalhoz. A beadvány ezen a linken olvasható.

2106, 2019

Június 21

Válaszlevél a Bákói Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökségtől a Csíkszentmártoni Polgármestri Hivatalnak. A válaszlevél ezen a linken olvasható.

1406, 2019

Június 14

Átirat a Csíkszentmártoni Polgármestri Hivatalnak az Úzvölgyi temető kapujavításával kapcsolatban. Az átirat ezen a linken olvasható.

406, 2019

Június 04

A Bákói Prefektusi Hívatal válaszlevele a Dormánfalvi Polgármesteri Hívatal 2019/29-es tanácshatározatával kapcsolatban. A válaszlevél ezen a linken olvasható.


3005, 2019

Május 30

A Hősök Kultuszáért Országos Hivatal (Oficiul National Pentru Cultul Eroilor) válaszlevele. A válaszlevél ezen a linken olvasható.

2805, 2019

Május 28

Csíkszentmárton Polgármesteri hívatalának tanácshatározata az Uzvölgyi Haditemető lezárásáról. A határozat ezen a linken olvasható.

605, 2019

Május 06:

,,…Ez a lépés közvetlenül érinti Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságát, mivel az első világháborúban Miskolc háziezrede, a 10-es honvéd gyalogezred részt vett Székelyföld felszabadításában, védelmében. A harcokban elhunyt honvédeink nyugszanak az Úz-völgyi temetőben. Ezért kérem elnök urat, mint testvérmegyénk vezetőjét, hogy a hatóságoknál járjon el az ügy megnyugtató rendezése érdekében. Ezzel kapcsolatban számíthat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és megyénk lakosságának erkölcsi támogatására” – fogalmaz megkeresésében Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. A levél itt olvasható. (LINK)

3003, 2019

Március 30:

Kelemen Hunor RMDSz Szövetségi Elnök levele Viorica Dăncilă Miniszterelnök Asszonyhoz. A levél ezen a linken olvasható.