2023

Június 29.: Sajtócikk: Eltávolították az illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőből.
Eltávolíttatta Dormánfalva Polgármesteri Hivatala az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított betonkereszteket a „román parcelláról”. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Birtalan Sándor, Csíkszenmárton polgármestere szerint is nagyon sok munka, és sok ember helytállása és kitartása volt szükséges ahhoz, hogy eljöjjön ez a nap is. Link 1, link 2, link 3.


Február 16.: Sajtócikk: Az úzvölgyi katonatemetőben a Dormánfalva önkormányzata által felállított betonkereszteknek új helyet kell keresni anélkül, hogy az elkészült darabokat tönkretennék. A sajtócikk ezen a linken és itt olvasható. (Forrás maszol.ro, hunhir.info)


Február 15.: Sajtócikk: Újabb csíkszentmártoni győzelem született az úzvölgyi katonatemető ügyében: a Bákó Megyei Ítélőtábla jogerősen törölte Dormánfalva város sírkert fölötti tulajdonjogát. A sajtócikk ezen a linken olvasható.(Forrás: hargitanepe.ro)


Február 10.: Sajtócikk: Alaptalannak ítélte a Bákó Megyei Táblabíróság pénteken az úzvölgyi katonatemető egyik perében benyújtott fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet. A sajtócikk ezen a linken  és itt olvasható. (Forrás: pestisracok.hu, origo.hu)


2021

Augusztus 27.: Sajtócikk: Közel kétszázan vettek részt az úzvölgyi katonatemetőben megrendezett emlékezésen, amelyet az első és második világháborúban elhunyt katonák tiszteletére szerveztek. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: hargitanepe.ro)


2020

December 11.: Sajtócikk: Jogerősen törölte a Hargita Megyei Törvényszék azt a bírságot, amelyet a csendőrség rótt ki Borboly Csabára, a Hargita megyei önkormányzat elnökére a tavaly június 6-án az úzvölgyi katonatemetőnél szervezett élőlánc miatt. A sajtócikk ezen a linken olvasható.


Október 24.: A Hargita megyei tanácselnök levélben kéri, hogy október 25-e, a román hadsereg napja alkalmából ne engedélyezzék a szervezett tömeges rendezvényeket. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: maszol.ro)


Július 14.: Sajtócikk: A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden kimondott jogerős ítéletben kötelezte Bákó megye prefektusát az úzvölgyi katonatemetőre vonatkozó iratok kiadására. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: infostart.hu)


2019

November 13.: Sajtócikk: Szakmai konferencia a hadisírgondozásról. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: honvedelem.hu)


November 8.: Sajtócikk: Úzvölgyi katonatemető – Elkezdődött az első per. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: 3szek.ro)


November 06.: Sajtóközlemény: Csíkszentmárton község és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat álláspontja mellé sorakozott fel november 5-i perbelépési kérelmével Hargita megye. A közlemény ezen a linken olvasható.(Forrás: borbolycsaba.ro)


Október 26.: Sajtóközlemény: A Bákó megyei prefektus, Valentin Ivancea két keresetet indított a közigazgatási bíróságon. A közlemény ezen a linken olvasható. 

(Forrás: borbolycsaba.ro)


Október 25.: Sajtócikk: Az elöljárók közös levélben fordultak Dormánfalva polgármesteréhez október 24-én, arra kérve a Bákó megyei város vezetőjét, hogy garantálja: nem lesznek rongálások a temetőben, biztosítják a sírokat a Román hadsereg napjára, október 25-re szervezett eseményen. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: transindex.ro)


Október 25 : Sajtóközlemény: Közös levél Dormánfalva polgármesteréhez. A közlemény ezen a linken olvasható. (Forrás: hargitamegye.ro)


Augusztus 27.: Sajtócikk: Mintegy ötezer ember zarándokolt el hétfőn Úzvölgyébe, hogy a hagyományoknak megfelelően, de az idén történt erőszakos temetőfoglalásra adandó válaszként is részt vegyen a szovjet betörés 75. évfordulóján tartott megemlékezésen. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: 3szek.ro)


Augusztus 27.: Sajtócikk: Mintegy ötezren válaszoltak a csíkszentmártoniak hívó szavára és vettek részt tegnap az 1944. augusztus 26-i szovjet betörés 75. évfordulóján tartott ökumenikus megemlékezésen Úzvölgyében. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: hargitanepe.ro)


Augusztus 26.: Sajtócikk: A II. világháború úzvölgyi csatájának 75. évfordulójára szervezett megemlékezésen több ezren vettek részt, a résztvevők lerótták kegyeletüket a temetőben nyugvó hősök emléke előtt. A sajtócikk ezen a linken olvasható. (Forrás: Székelyhon.ro)


Július 31.: Összegzett sajtócikkek. A cikkek ezen a linken olvashatóak.


Július 27.: Az Úz-völgyi katonai temető története. A cikkrészlet ezen a linken olvasható. (Forrás: Magyar hadisírgondozás facebook csoport)


Július 19.: Sajtócikk: Úzvölgyi temető: nagy a titkolózás a román parcella dokumentációja körül. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: maszol.ro)


Július 17.: Sajtócikk: Így vette át a szélsőjobboldal a székelyföldi románok irányítását. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: maszol.ro)


Július 12.: A B1 TV büntetése. A büntetésről ezen a linken olvashatnak. (Forrás: cna.ro)


Július 10.: Bárth János: Úz-völgyi magyarok (Kecskemét, 2004). A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: library.hungaricana.hu)


Június 26.: Sajtócikk: Úzvölgye: a konfliktus anatómiája. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: transylvanianow.com)


Június 25.: Sajtócikk: Elégtételt várnak a gyalázatért. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: a Kanadai Magyarság 25. száma)


Június 25.: Sajtócikk: A kulturális minisztérium „művészi” jóváhagyása alapból semmis. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: neuerweg.ro)


Június 25.: Átirat a Bákó Megyei Törvényszéknek az építkezési engedélyek megtámadására. Az átirat ezen a linken olvasható.


Június 24.: Feljelentés a Csíkszeredai Bíróság ügyészségénél. A feljelentés ezen a linken olvasható.


Június 24.: Átirat a Bákó Megyei Törvényszékhez a dormánfalvi 2019/29-es tanácshatározat ellen. Az átirat ezen a linken olvasható.


Június 13.: Kivonat az úzvölgyi temető történelméből. A kivonat ezen a linken olvasható.


Június 10.: Daniel Ghiță véleménye az úzvölgyi eseményekről. A cikk ezen a linken olvasható. (Forrás: glasul.info)


Június 6.: Kapcsolódó dokumentumok az úzvölgyi eseményekről. A dokumentumok ezen a linken, illetve ezen a linken olvashatók.


Minden elakadt, mindent folytatni kell

Múlt csütörtökön még egyértelműen biztató előjelek voltak az úzvölgyi honvédtemető és megyehatár visszarendezését illetően, de a román keresztek zsákokkal való letakarása, majd a román provokátorok kicsinyes kezelése tönkretette az eddigi munkát – véli Jakab Kevend, a temető ügyét nyilvánosságra hozó civil szervezet elnöke. Azóta a határvita menetében is minden megállt – közölte Borboly Csaba megyeelnök.

https://hargitanepe.eu/minden-elakadt-mindent-folytatni-kell/

Provokációspirál az úzvölgyi temetőben – rendőrségi eljárás indult a román keresztek letakarása kapcsán – egy román EP-képviselőjelölt állítja: megverték – Székelyhon

Úzvölgyi katonatemető: Kelemen Hunor szerint a megoldása elsősorban Bukarest kezében van

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az úzvölgyi katonatemető kapcsán vasárnap úgy nyilatkozott: nem olyan naiv, hogy véletlennek tartsa a történteket.

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/uzvolgyi-katonatemeto-kelemen-hunor-szerint-a-megoldasa-elsosorban-bukarest-kezeben-van

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

https://kronika.ro/velemeny/acsarkodas-a-katonacsontok-folott

Nem szabad tovább tűrni!

https://www.hirmondo.ro/kozerdeku/nem-szabad-tovabb-turni/

Zavartalanul folyik a temetőfoglalás

https://www.3szek.ro/load/cikk/122743/zavartalanul-folyik-a-temetofoglalas-uz-volgye

Úz-völgyi kései sirató

https://www.3szek.ro/load/cikk/122661/uz-volgyi-kesei-sirato

Tűrhetetlen kegyeletsértésKrónika, Székelyhon

Hol a határHargita Népe

A minden határt túllépő temetőgyalázásKrónika

Már a temetőinket is ellopjákHargita Népe

Három szinten lépnének fel az úzvölgyi temető ügyében – Transindex

Temetőfoglalás: nemzetközi visszhangra is szükség van – Maszol

FRISSÍTVE – Román katonai kereszteket avatnak Hargita megye legjelentősebb világháborús sírkertjében – Maszol

Borboly Csaba: a törvény mindenkire vonatkozik – Három szinten kell lépni az úzvölgyi temető meggyalázása ellen – Erdély.ma

Közös fellépés az úzvölgyi haditemető ügyében (Borboly Csaba kéri a dormánfalvi határozat megállítását Bákó Megye Tanácsától) – Nemzeti.net