Kezdeményező Bizottság

A közösség egységesen kiáll az úzvölgyi temető ügyében! Ennek érdekében az önkormányzatok, a civil szféra, a politikai pártok és az egyház megalakították az Úz-völgye Kezdeményező Bizottságot, amely civil megmozdulásokat, a temető rendbetételére és megőrzésére szervezett akciókat, illetve közmunkára hívta szimpatizánsait. 2019 május 8-án megalakult a kezdeményező bizottság az úzvölgyi rendkívüli helyzet ügyében.

Csíkszentmárton Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére megalakult az úzvölgyi helyzet rendezése ügyében tevékenykedő kezdeményező bizottság Csíkszentmártonban.

A közösség egységesen kiáll az úzvölgyi haditemető ügye mellett, az intézkedések négy pillére épülnek – önkormányzatok, civil szféra, politikai pártok, egyház -, és mindenki teszi a dolgát.

https://www.borbolycsaba.ro/megalakult-a-kezdemenyezo-bizottsag-az-uzvolgyi-rendkivuli-helyzet-ugyeben/

  • 2019 május 12-én ökumenikus istentiszteletet tartanak a haditemetőben az Úz-völgye Kezdeményező Bizottság meghirdetésére, és tiltakozó nyilatkozatot mutatnak be.

A nyilatkozatban követelik:

  • A kegyeletsértő tevékenység nyomán kialakult összes törvénytelenség kivizsgálását, és a törvényszegők megbüntetését
  • A kegyeletsértő beavatkozás során eszközölt összes módosítás haladéktalan visszaállítását eredeti állapotába
  • A települések és a megyék közötti határok azonnali hatállyal való rendezését, hogy hasonló visszaélés többet ne történhessen
  • A magyarsággyalázó és történelemhamisító folyamatok azonnali megállítását
  • Nyilvános bocsánatkérést a meggyalázott temetőben nyugvó katonák hozzátartozóitól és a sértett nemzetektől.

https://uz.hargitamegye.ro/a-csiki-polgarmesterek-odatettek-a-csontot/

  • 2019 május 16-án az Úz-völgye Kezdeményező Bizottság leszedte a magyar aktivisták által a betonkeresztekre kihelyezett fekete fóliákat

https://maszol.ro/belfold/111838-frissitve-uzvolgye-rend-rsegi-ugy-lett-az-illegalis-keresztek-letakarasabol

Az Úz-völgye Kezdeményező Bizottság felhívására május 16-a estétől május 17-e délelőttig politikusok, háromszéki történészek, fiatalok, valamint hagyományőrző egyesületek képviselői őrséget álltak az első világháborús magyar sírkertnél, hogy szükség esetén megakadályozzák a magyar haditemetőben jogtalanul felállított román emlékmű és betonkeresztek felavatását.

  • 2019 május 25-én Az Úz-völgye Kezdeményező Bizottság hívására mintegy ezren tiltakoztak szombat délután Csíkszentmárton központjában egymás kezét fogva az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemetőben végrehajtott illetéktelen beavatkozás, és László Antal csíkszentmártoni alpolgármester hatósági meghurcolása ellen.

https://www.uz-volgye.ro/hu/hirek/60-uzvolgzi-katonatemeto-tiltakozas-csikszentmarton

  • 2019 június 6-án a székelyföldi civilekből és önkormányzatokból létrejött úzvölgyi kezdeményező bizottság közmunkára hívta szimpatizánsait

https://www.facebook.com/erdelytv/videos/688058581651469/